Reggeli és esti YODA-percek Picur-hírek

A Shoutcast vote module may not be configured properly or the server is not responding.
Válasz: (-111: Unknown error)
színezhető Yoda

„Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

(Weöres Sándor: A teljesség felé)

  

Relaxáció:

  A gyermekek számára kialakított relaxációs módszerek már ötéves kortól alkalmazhatók. Kisebb gyermekeknél az anya részvétele, segítsége nélkülözhetetlen, iskoláskorúaknál már az önállóságé a főszerep, ám a szülői jelenlét ebben a korban is roppant fontos. Mivel a gyermek problémáját nehezebben tudja felismerni, szavakba önteni, sokszor a test nyelvén mondja el azt: nyugtalanná, túlmozgásossá válik, fejfájással, hasfájással, hányingerrel küzd, rémálmai vannak vagy bepisil. A test nyelvének adottsága azonban segítség is: a gyermek számára a testi ellazulás könnyen megtanulható, az általa elért testi jóllét megtapasztalása fontos visszajelzése a javulásról. A különböző testi panaszok mellett szorongás, alvászavarok, a figyelemösszpontosítás gyengesége, beilleszkedési problémák és a tanulmányi teljesítménnyel összefüggő gondok esetén is érdemes a gyermeket a relaxáció módszerével megsegíteni, erősíteni.

A gyerekek túlfeszített tempójához társul a szülők idegessége, kapkodása, nyugtalansága, ami idővel óhatatlanul is átragad rájuk. A gyermek érzékeny műszer! Ezeknek a hatásoknak az ellensúlyozására fontos, hogy a szülők olyan tevékenységekbe vonják be gyermekeiket, amelyek minden érzékszervet egyformán megszólítanak. Az iskolai tevékenységek nagy része és otthon a számítógép, valamint a tévé jószerével csak a látást és a hallást célozza meg, ami a szem és a fül túltáplálásához vezethet. Az egység megbomlásának elkerülése érdekében fontos, hogy a kis emberkék minden érzékszerve megfelelő mennyiségű információhoz jusson. A relaxáció ehhez és saját testük felfedezéséhez ad egy barátságos, könnyű mégis életre szólóan csodás utat.
 

Számos technika létezik, amit a gyerekek hasznosítani tudnak, hogy csökkentsék a stressz az életükben. A gyermektől függően egyik jobban működik, mint a másik. Ezért érdemes mindegyik technikát kipróbálni.

A Picur Relax percekben a mélylégzés és  a progresszív izom relaxációt használjuk, néhány sor erejéig bemutatjuk e két technikát:

 

1. Mély légzés

A mély légzés egy hatásos módszer arra, hogy csökkentsük a test természetes válaszait a streszre. Lelassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást és gondoskodik arról az érzésről, hogy kontrol alatt tartjuk az érzéseink, uraljuk önmagunkat.

 

Ezek az egyszerű gyakorlatok bárki által végezhetők.

  1. Egyszerűen lélegezz be jó mélyen!
  2. Tartsd benn a légzést, amilyen hosszan jól esik!
  3. Lassan és finoman lélegezz ki!

Ismételd addig a be és kilégzést, míg el nem éred az ellazultság állapotát.

Fontos szülői feladatok:

1, ülve végezzük

2, egy csendes hely biztosítása, ragyogó ötlet egy relaxációs kuckó közös kialakítása

3, optimális szellőztetett helyiségben

4, egyenes háttal végezze a gyermek a feladatot

5, fejtetőjével felfelé nyújtózkodjon, mintha fejelni szeretne a NappalJ

6, a vállak lazán pihennek, nincsen benne feszültség

7, amennyire csak megy, igyekezzen a gyermek az orrocskáján át be- és ki lélegezni

8, Gyakorolj a gyermekeddel, csodás élmények várnak rátok! J

9, Bátoríts, dicsérd meg

10, Beszélgessetek arról, kinek milyen érzései, tapasztalatai voltak a relaxáció során

Ha kedvetek van hozzá, készítsetek képet róla, írjatok egy mondókát vagy mesét a     tapasztalásaitokról.

  

2. Progresszív izomrelaxáció

A progresszív izomrelaxáció egy csodálatos lehetőség arra, hogy enyhítsük a stressz hatásait testünkben. A módszer a test  különböző izomcsoportjainak feszítése- és ellazítása elvén alapulva oldja a  testben jelenlévő feszültséget.

Világszerte a leggyakrabban alkalmazott módszerek egyike, valamint tudományosan a legátfogóbban megvizsgált és igazolt relaxációs eljárás.

A múlt század húszas éveiben Dr. Edmund Jacobson (1885-1976) amerikai orvos sajátos szemszögből kezdte tudományosan vizsgálni az emberi izomzat működését. Munkája során megfigyelte, hogy a belső nyugtalanság, a stressz és a félelem az izmok megfeszülését vonja maga után. Arra is rájött, hogy ez a folyamat fordítva is igaz. Az izmok ellazítása kellemes nyugalomérzetet vált ki. Ettől fogva életcéljául tűzte ki egy olyan technika kidolgozását, amelynek segítségével módszeresen ellazíthatók a test izmai és ezáltal az ember feszült lelkiállapotából ellazult, nyugodt állapotba kerülhet. Vizsgálatának eredményeit és új módszerét, amelynek a "progresszív izomrelaxáció" nevet adta, először 1934-ben tette közzé.

A progresszív izomrelaxáció tudatosan nélkülöz minden szuggesztív és vallási-filozófiai elemet. A módszer kidolgozása során Jacobson már-már kínosan ügyelt arra, hogy csakis az izmok megfeszítéséből és ellazításából létrejövő fiziológiai változásokra építse eljárását. Hasonló gondossággal óvakodott attól, hogy a szigorú tudományosság útjáról letérve, valamilyen vallási vagy filozófiai befolyást engedjen módszerében érvényesülni.

A progresszív izomrelaxáció módszerét Jacobson a következő felismerésekre építette:
Az ember testi és lelki feszültsége között összetett kölcsönhatás áll fenn.
Azok az izmok, amelyeket rövid időre megfeszítenek, lazítás után ellazultabbá válnak, mint a megfeszítés előtt voltak. A testi ellazultság az ember lelkiállapotára is hatással van.
Az erős izomfeszesség lelki feszültséggel is együtt jár. Ugyanez fordítva is igaz: a lelki feszültség nem állhat fenn tartósan, ha a test ellazult állapotba kerül.

 A gyakorlatsor gyermekek részére:

 

  • Arc

Kérd meg a gyermeked, hogy húzza föl az orrocskáját a homloka irányába, mintha valami kellemetlen szagot érezne, aztán lazítsa el az arcát. Háromszor ismételje meg.

  • Állkapocs

Kérd meg a gyermeket arra, hogy szorítsa össze a két állkapcsát, úgy, mintha egy kutyus lenne, aki egy csontot tart a szájában.  Aztán engedje el ezt a képzeletbeli csontot és hagyja az állkapcsát teljesen ellazulni .  Háromszor ismételje meg.

 

  • Kar és váll

 Kérd meg a gyermeket arra, hogy nyújtsa ki a karját maga előtt, mellső középtartásba, majd emelje a karját feje fölé és nyújtózkodjon, amilyen magasra csak tud. Képzelje el, hogy megpróbálja elkapni a nap sugarait. Aztán ejtse le a kezeit és hagyja őket lógni, akárcsak egy kis gorilla. Háromszor ismételje meg.

  • Kéz és kar

 Kérd meg a gyermeket, hogy képzelje el, amint összeszorít egy narancsot, olyan erősen, ahogy csak tudja, majd leejti a földre és hagyja, hogy a keze és a karja elgyengüljön, lazán lógjon. Háromszor ismételje meg.

 

  • Has 

Kérd meg a gyermeked, hogy feküdjön a hátára és szorítsa össze a hasizmát, amennyire csak tudja egy pillanatig. Ha nehezen megy, kérd meg, hogy képzelje el milyen az, mikor be kell húznia a pociját, hogy begombolja a nadrágot. Aztán lazítsa el. Háromszor ismételje meg.

A feladat után álljon fel.

  • Láb és lábfej 

Miután felállt, kérd meg a gyermeked, hogy álljon egyenesen (egyenes gerinc, leengedett vállak) és talpával erősen nyomja a padlót, mintha vasból lenne a teste. Majd lábujjaival kezdjen ásni, mintha a strand homokjában lenne. Váltakozva nyomja a talajt és ásson, majd lazítson.

Csak gyakoroljatok, minden egyéb jön magától!

  E gyakorlatok rendszeres végzésével az egyik legnagyobb csodát, önmaguk uralását, érzelmeik felismerését, a testi-lelki ellazulni tudás képességét adjuk gyermekeink kezébe.

S mi más lenne a cél, mint egy boldog, egészséges kicsi ember naggyá nevelése. J

Szerző: 
Zsóffi
Forrás: 
picurradio.com